Succes met Socrates?

‘Wat is jouw verhaal?’, de centrale vraag in de campagne van een grote beursgenoteerde financiële onderneming. Slechts een voorbeeld in de toegenomen aandacht voor meer ‘luisteren’ en minder ‘zenden’. Ik juich het van harte toe en dus laat ik me met lotgenoten bijspijkeren door de man die nieuwe vorm gaf aan het echte luisteren, de ruim vier eeuwen voor Christus geboren Griekse filosoof Socrates.

‘Ken uzelf’ was Socrates’ leuze. Echte kennis zit heel diep in jezelf en komt niet van horen zeggen. Zijn techniek om bij de ware kennis te komen staat bekend als de vroedvrouwtechniek. Ware kennis moet gebaard worden. Zoals de naamgeving doet vermoeden gaat dat dus niet vanzelf, helaas. Het begint met het leegmaken van de geest, het loslaten van oordelen, antwoorden en veronderstelde kennis. Dat is een heuse bevalling en verloopt via een gevoelsmatig eindeloze en onsamenhangende serie logische en ironische vragen. Met die vragen, het doorvragen en nog een keer doorvragen bestaat er een kans op ‘vrije ruimte’. Deze ruimte laat de authentieke kennis toe die in je diepste zelf ligt besloten. Aldus Socrates.

Een antwoord op de gestelde vragen – of een vraag op alle antwoorden – is uiteraard niet waar het om gaat. Het werkelijke doel – en dat inspireert – is een grondhouding te ontwikkelen die niet tevreden is met snelle uitspraken, oordelen en veronderstellingen, Een vanzelfsprekende houding die het mogelijk maakt om zaken werkelijk door te denken en op de proef te stellen. In die houding schuilt het echte luisteren. Ja natuurlijk, de technieken van knikken, hummen, open vragen en stil zijn helpen en blijven nodig. Maar het echte luisteren is een grondhouding. Jezelf vrij maken om tot werkelijke inzichten te komen.

In een (masculiene) omgeving waar snelle antwoorden en oordelen punten opleveren, is er veel te winnen. Zijn de horzelige vragen van Socrates dan het antwoord voor het nieuwe luisteren? Ik weet dat ik het niet weet….maar vermoedelijk helpt het wel. Succes met Socrates!

Kunnen wij u ergens mee van dienst zijn? Bel +31 20 7607540, mail naar info@mediationkameramsterdam.nl